Majoriteten har som du säkert vet tagit beslut om att gå vidare med satsningen på en ny skola för våra barn i årskurs f-6 i Munkedals tätort. En ny skola som kommer ge våra barn rätt förutsättningar när det skolmiljö såväl som resurser.

Alla partier i Munkedal har som ambition att kommunen ska växa. Samtidigt kan vi se att barnafödandet minskar  Sverige och Munkedal. Detta gör att det finns stora utmaningar när man ska planera för vår skolverksamhet. 

De skolor vi har idag i tätorten har enorma underhållsskulder och ytorna runt dessa är dessutom begränsade vilket gör att det inte går att bygga ut dessa och samtidigt uppfylla de lagkrav som finns för att barnen ska få den yta som krävs både i lokaler men även utomhus.


Varför EN ny skola?

För barnens bästa vill vi bygga EN skola. Erfarenheten från Svarteborg och även forskning visar att skolresultaten försämras när man behöver byta skola mellan åk 3 och åk 4 och skapar oro hos barnen.

Förutom att slippa byta skola skapar en F-6-skola möjlighet för syskon i olika åldrar att fortsätta gå på samma skola till och med sjätte klass.  

En ny skola kommer skapa förutsättningar att klara både minskande och ökande barnantal utan att göra avkall på kvaliteten på undervisningen. Vi är också övertygade om att en ny skola kommer attrahera familjer från andra kommuner att flytta till vår kommun. 

Varför placering på Örekil?

Att hitta plats till en ny skola är inte enkelt. Det krävs runt 40 000 m2 och det finns begränsat med platser i centrala Munkedal. Samtidigt vill vi att så många som möjligt  ska kunna gå eller cykla till skolan. Samhällsbyggnadsförvaltningen har utrett var i Munkedals tätort det kan finnas möjlighet att bygga en ny skola. Örekil har presenterats av förvaltningen som det bästa läget för en ny skola utifrån flera parametrar. Den ligger centralt placerad och binder ihop tätorten på ett bra sätt.

Vi delar förvaltningens syn på att platsen är bra för tätorten som helhet och det som händer nu är att förvaltningen ska utreda om det går att bygga på platsen, att befintliga fastighetsägare där mark behöver köpas vill sälja och att säkerhet kring gång och cykelvägar går att lösa på ett tillfredsställande sätt. Slutligen behöver vi ta ställning till kostnaden innan beslut tas om att beställa en ny skola.

När det gäller skolvägarna till Örekil förs ibland fram att de skulle vara farliga med tanke på lastbilstrafik och järnvägen. Oavsett skolan vill vi ha säkra gång och cykelvägar som binder ihop tätorten. Vi ska heller inte glömma att många av våra barn dagligen utan problem klarar av att passera järnvägen i Hällevadsholm på väg till F-3-skolan eller passerar älven på väg till Bruksskolan från Möe. Båda områden som även har tung trafik i sin närhet, Lastbilstrafiken från centrala Munkedal passerar alla både Kungsmarksområdet och Bruksskolan. Självklart ska vi ha trygga skolvägar men vi ska heller inte underskatta våra barns förmåga att ta sig till skolan.

Varför inte renovera och bygga ut såsom socialdemokraterna och olika protestlistor vill?

Socialdemokraterna i Munkedal har valt att inte ställa sig bakom en satsning och förordar istället att barnen i årskurs 4-6 ska gå på högstadiet på Kungsmark. Det skulle krävas att befintliga byggnader drastiskt skulle behöva byggas om och ut. Samtidigt vill man behålla åk f-3 på Munkedalsskolan. Sammanlagt skulle området behöva klara av upp till 1100 elever. Detta skulle också  innebära en smått ohållbar trafiksituation.

Förutom att det är en dålig lösning för barnen blir det oerhört dyrt. Alla grundfunktioner som krävs för fler skolenheter är mycket kostsamma utan att komma barnen till gagn. Det behövs fler rektorer, gymnastiksalar, matsalar etc. Pengar som behöver tas från våra äldre eller minskade resurser till skolan. I verkligheten innebär det att pengar kommer behöva läggas på byggnader och andra kostnader istället för på lärare, specialpedagoger och läromedel. I förlängningen skulle det kunna innebära att en annan skolenhet behöver stängas.

Bilden nedan visar på hur socialdemokraterna och en del protestlistor vill att Kungsmarksområdet ska se ut. De röda markeringarna visar byggnaderna som krävs för att kunna rymma eleverna. Detta alternativt är bedömt som orange på en skala mellan grönt till rött.

För våra kommande barn som ska gå i årskurs F-3 skulle de  behöva fortsätta ha undervisning i gamla lokaler som var gjorda för undervisningen på 50-talet. Knappast någon önskar ju detta. Sammantaget blir det naturligt för oss att säga Nej till en skola för upp till 1100 elever på Kungsmark. 

Att renovera Munkedalsskolan och Bruksskolan samt bygga ut Högstadiet för att få plats med åk 4-6 skulle ge kommunen en ökad kostnad gentemot en ny f-6 skola på ungefär 10 miljoner kronor årligen eller en skattehöjning på 50 öre. Pengarna till en sådan högre kostnad finns helt enkelt inte.

Vi kan heller inte ställa oss bakom att en ”renovering” av skolorna bara skulle bestå av ny färg på väggarna. Dessa skolor möter inte dagens behov.

Fakta om skolan i Munkedals tätort

Beslutet om en ny skola har självklart föregåtts av noggranna utredningar. Både utredaren, tjänstemän och politiker har vänt ut och in på olika alternativ för att hitta ett bra alternativ för årskurs f-6 i Munkedals tätort.

Men inte minst är det viktigt att högstadiet får rätt förutsättningar och inte blir trångbodda vilket blir resultatet av att flytta in åk 4-6 på området. 

Utöver ovanstående så finns ytterligare en viktig aspekt, alla alternativ utom att bygga en ny skola skulle kräva en evakueringsskola under renoveringstiden. Kostnaden för bara den ligger på ca 50 miljoner.

När det gäller stadsbidraget vi får idag är det baserat på 5 skolenheter mot dagens 6. Med alternativet som förordas av Socialdemokraterna skulle det bli 7 skolenheter. Detta är en bidragande orsak till fördyringen.

För dig som vill läsa mer om skolutredningen och de olika förslag som finns kan du läsa här: Skolutredningen

Här hittar du lästips i utredningen:

Sidorna 6-21 för att få en bild av nuläget.

Sidorna 42-43 om möjligheterna till att bygga ut på Bruksskolan och Munkedalsskolan.

Sidan 49 om Socialdemokraternas förordade alternativ med upp till 1100 elever på Kungsmark.

Sidan 50 om möjligheterna att renovera Bruksskolan och Munkedalsskolan. 

Sidan 60 om kostnaderna för alternativ A med upp till 1100 elever på Kungsmark. 

Sidan 61 om kostnaderna för att renovera och anpassa befintliga skolor (trots att det inte får plats) 

Sidan 64 kan du läsa om kostnaden för den skola vi tänker. Sidan 66 bedömning av de olika alternativen.

Har du frågor?

Har du frågor kring den nya skolan eller andra skolfrågor är du välkommen att kontakta oss.

Ordförande för Kultur och utbildningsnämnden är Olle Olsson. Du når honom på Lars.Olsson@politik.munkedal.se

Vice ordförande för Kultur och utbildningsnämnden är Terje Skaarnes. Du når honom på Terje.Skaarnes@politik.munkedal.se

Du kan också kontakta respektive partis gruppledare.