Idag tog Kultur- och utbildningsnämnden beslut om att genomföra en fördjupad utredning om att bygga en ny skola för årskurs F-6 på området Örekil.
Varför just den platsen?
I Munkedals tätort finns idag två skolor för åk F-6 som ligger relativt nära varandra. Den föreslagna skolplaceringen på Örekil är centralt belägen och knyter ihop tätorten på ett bra sätt. Det finns närhet till fin natur och området uppfyller alla krav på ytor för att barnen ska få en ändamålsenlig skola och en stor, fin utemiljö. Att bygga i Örekil kommer bidra till en grön lunga, direkt närhet till naturreservat och den nya bostadsbyggnationen i Örekilsparken. Det är viktigt för oss att bygga en skola som är anpassad för framtiden och som kan stå i 80-100 år.
Varför inte renovera och bygga ut befintliga skolor?
Renovering och utbyggnad av de befintliga skolorna skulle kosta minst lika mycket som att bygga en ny skola, men dessa skolor byggdes för undervisning på 50 talet. Skolutredningen som presenterades för oss för ett år sedan visade att platserna för de nuvarande skolorna är för små för att möta det aktuella behovet. Att renovera och bygga ut dessa skolor är helt enkelt inte möjligt på grund av platsbrist.
Finns det andra alternativ?
Ett alternativ hade kunnat vara att bygga ut Kungsmarksskolan för att flytta åk 4-6 dit, medan åk F-3 skulle stanna på Munkedalskolan och Bruksskolan. Förvaltningen avråder dock från denna lösning av flera skäl. Allt ifrån elevernas bästa till rekrytering av personal. Ett sådant skolområde skulle ha upp emot 1000 elever, vilket bedöms som mycket negativt. Dessutom skulle detta alternativ, kallat alternativ A i utredningen, bli mycket kostsamt: drygt 600 miljoner kronor, plus 26 miljoner i ökade driftskostnader. En evakueringsskola under byggtiden skulle kosta runt 50 miljoner, vilket är pengar som blir en direkt kostnad för kommunen. För att ha råd med detta skulle vi behöva höja skatten kraftigt eller skära ner på annan välfärd.
Blir inte skolan väldigt stor?
Både politiker och tjänstemän har besökt nybyggda skolor av liknande storlek som vi behöver. En modern skola kan byggas så att alla elever får en trygg och lugn miljö, anpassad för sin ålder. Dessutom finns andra fördelar, såsom möjlighet att ha specialistkompetens på skolan, något som är svårt på flera mindre enheter. Vi kan även få till en bra kulturskola och en fullstor idrottshall som gynnar föreningslivet.
Varför vill oppositionen bygga enligt alternativ A?
Vi vet faktiskt inte. Enligt skolutredningen är alternativ A ett av de sämsta alternativen. Oppositionen väljer ett alternativ som varken skolförvaltningen eller de nuvarande skolorna föredrar. Vi tolkar detta som populism. SD och KD har fått kritik för att ha ändrat sig efter valet, men som politiker måste man kunna ändra sig när förutsättningarna förändras, vilket är fallet med skolutredningen. Vi ser till barnens bästa och lyssnar på experterna.
Vad händer nu?
Beslutet innebär att en fördjupad studie genomförs för att säkerställa att det går att bygga på den valda platsen och att miljön blir trygg. Först därefter kan vi fastställa totalkostnaden och ta ett slutgiltigt beslut om att bygga skolan på den aktuella platsen.
För oss är det viktigt att hela Munkedal ska leva och må bra, och det gäller självklart även våra barn!